over Heelix

Veelgestelde vragen

Waarom een onderzoek bij de specialist

Het niveau van de diergeneeskunde is de laatste jaren enorm geëvolueerd en wordt vandaag onderverdeeld in verschillende specialiteiten net als in de menselijke geneeskunde. Zo bestaan er tegenwoordig dierenartsen die gespecialiseerd zijn in huidziekten, hersenziekten, maag-darmaandoeningen, radiologie, orthopedie… Men kan in deze tijden niet meer verwachten dat uw dierenarts op alle gebieden even sterk is als een specialist. Een specialist heeft na zijn opleiding tot dierenarts nog een aanvullende 4 tot 5 jaar durende opleiding genoten en wordt verwacht up to date te blijven door het volgen van bijscholingen en congressen.

Waarom een verwijzing?

Een goed overzicht van de klachten, een klinisch onderzoek en bloedonderzoek wijzen vaak al in een bepaalde richting, maar soms moeten er bijkomende onderzoeken gebeuren om tot een sluitende diagnose te komen. In zulke gevallen kan uw dierenarts het raadzaam vinden u te verwijzen voor een gespecialiseerd onderzoek. Er zijn ook tal van ingrepen die technisch erg lastig zijn of waarbij complexere apparatuur of intensieve training nodig is om dit goed te laten verlopen.

Hoe verloopt een echo onderzoek?

Een echografie is onschadelijk en pijnloos. U blijft tijdens het onderzoek bij uw huisdier om hem of haar gerust te stellen. In ongeveer 95% van de gevallen gebeurt een echografisch onderzoek zonder verdoving. Bij een echo van de buik is het belangrijk dat uw dier minstens 12 uur niet gegeten heeft, tenzij het een suikerpatiënt of erg jong dier is (neem dan even contact met ons op). Drinken mag wel nog. Laat uw huisdier ook 2 uur voor het onderzoek niet meer plassen.

Hoe kan ik betalen?

U kunt bij ons via bancontact of payconiq betalen. Uitzonderlijk wordt ook cash aanvaard.

Wij verwachten dat u het volledige bedrag bij ons afrekent wanneer u uw huisdier terug meeneemt naar huis.

Hoeveel kost een operatie?

Wij werken momenteel aan een prijslijst voor uw dierenarts zodat deze met u kan besproken worden en er geen verrassingen achteraf zijn. Sowieso komt u voor een operatie eerst bij onze chirurg op consultatie waar ook de prijs met u wordt besproken.

U mag steeds mailen of bellen voor een prijsopgave.

Kan ik rechtstreeks als particulier terecht?

Wij werken bij voorkeur op verwijzing van uw eigen dierenarts. Als eigenaar of fokker kan u echter ook rechtstreeks bij ons terecht, maar weet dat wij enkel gespecialiseerde onderzoeken en ingrepen doen en geen eerstelijns diergeneeskunde.

Ik vind geen geschikte afspraak op de online agenda. Wat nu?

Mail naar receptie@heelix.be met korte vermelding van

  • uw naam en telefoonnummer
  • een korte beschrijving van het probleem en of dit spoedeisend is
  • de dagen en tijden u kan komen
  • de naam van uw dierenarts

Bel: naar 03 777 51 79. Wij zijn bereikbaar elke weekdag van 9u tot 17u.

Moet mijn huisdier nuchter zijn?

Voor een echo moet uw huisdier minstens 12u nuchter zijn. D.w.z. geen eten geven, drinken mag wel. Uitzondering hierbij is een erg jong dier of een suikerpatiënt. Neem dan even contact met ons op.

Wat is een verdoving?

Een verdoving is wat men in Nederland ‘een roesje’ noemt. Door middel van een injectie van een verdovend middel, in de spieren of rechtstreeks in de bloedbaan, is uw huisdier minder bewust en verlopen bepaalde onderzoeken veel rustiger en veiliger.

Mijn huisdier moet onder anesthesie gebracht worden, wat betekent dit?

Bij anesthesie wordt een dier onder narcose gebracht. Dit is een volledige kunstmatige slaap, in tegenstelling tot een sedatie die een eerder oppervlakkige roes inhoudt.

Een anesthesie protocol wordt altijd op maat gekozen van het dier. Bijvoorbeeld: een ouder dier wordt liefst enkel onder anesthesie gebracht nadat er een bloedonderzoek is uitgevoerd. Een dier met een hartruis, krijgt best eerst een hartonderzoek.

Ik ben doorverwezen, wat nu?

Indien uw dierenarts nog geen afspraak gemaakt heeft voor u, kan u in de online agenda de gepaste afspraak selecteren. Indien er onduidelijkheden zijn, twijfel dan niet ons te contacteren via mail of telefonisch. U kunt natuurlijk ook altijd telefonisch een afspraak bij ons vastleggen.

Vraag altijd om het dossier van uw huisdier naar ons door te sturen, of neem alles zelf mee zodat we u zo efficiënt mogelijk verder kunnen helpen.

Uw huisdier wordt best nuchter gehouden vanaf 12 uur voor de afspraak. Drinken mag bij een echo tot 2 uur voor het onderzoek, voor een operatie of ingreep waarbij uw dier onder anesthesie moet, vragen we het water 8 uur op voorhand weg te nemen.

Mijn huisdier moet geopereerd worden, wat nu?

Zorg dat uw huisdier nuchter binnenkomt. Dit wil zeggen: niet eten gedurende minstens 12 uur, tenzij suikerpatiënt of erg jong dier.

Na de operatie wordt u op de hoogte gebracht over het verloop van de operatie en wanneer uw huisdier terug mee naar huis mag. Uw dierenarts krijgt dan ook een nazorgformulier over de medicatie, waar u op moet letten en wanneer er een controle dient te gebeuren.

Wat is HCM?

Hypertrofische CardioMyopathie, afgekort HCM, is een hartaandoening die wordt gekenmerkt door verdikking van de hartspierwand van de pompkamer, meestal de linker pompkamer. Omgezet in eenvoudige woorden: hypertrofisch = dikker worden, cardio = hart, myo = spier en pathie = ziekte.

Lees er meer over.

Boek vlot online

Een afspraak kan u gemakkelijk inboeken via onze online agenda
Maak een afspraak