Data: dinsdag 7, 14, 21, 28 maart 2023 tekens van 9u tot 14u
Deze lessenreeks interne geneeskunde wordt gegeven door 2 specialisten en begenadigde clinici. 4 interessante onderwerpen komen aan bod. De lessen zijn deels theoretisch maar voor een groot deel leren we een probleem opwerken aan de hand van casussen uit de praktijk. Er zijn maximum 25 deelnemers zodat de les echt interactief kan gegeven worden en er ruimte is voor vragen en discussie. De lessen zijn praktijk gericht, alles wat je moet weten overzichtelijk op de rij, helder, toegankelijk en leuk.
Locatie: Heelix, Grouwesteenstraat 50, 9170 Sint-Pauwels, België
Katrien De Roover deed een residency (specialistenopleiding) Interne Geneeskunde aan UGent en behaalde haar specialisten titel (Dip ECVIM-CA) in 2010. Ze is mede-verantwoordelijk voor het post-universitair onderwijs Kleine Huisdieren. Dit combineert ze met haar werk als specialist Interne Geneeskunde in haar eigen doorverwijspraktijk in Zottegem. Haar lessen zijn naar onze mening van internationaal topniveau.
Sofie Marynissen is sinds 2011 assistent is op de dienst interne geneeskunde. Ze werd erkend Europees Specialist Interne Geneeskunde (Dip ECVIM-CA) in 2016. Naast haar werk in de kliniek, werkt ze momenteel ook een doctoraat af die handelt over de nierfunctie bij oudere honden. Een van de onderwerpen zal uiteraard ook daarover gaan. Tal van haar collega’s aan de universiteit noemen haar een uitzonderlijk goed clinicus. En dat is nu nét wat je moet zijn om goed les te geven. Waar moet je aan denken? Welke onderzoeken zijn nuttig en hoe interpreteren we die resultaten? Wat zijn de valkuilen, etc…
We bijzonder trots dat wij deze specialisten bij Heelix kunnen laten lesgeven.
Onderwerpen
Les 1: PU/PD, het belang van urineonderzoek.Valkuilen bij laboratoriumresultaten.
In deze opleiding willen we de nadruk leggen op de waardevolle informatie die een urineonderzoek kan geven bij verschillende aandoeningen van zowel kat als hond. Verder wordt er ingegaan op mogelijke valkuilen bij het interpreteren van labo-resultaten. Tenslotte wordt er ook aandacht geschonken aan de meerwaarde/interpretatie van nieuw beschikbare labo-onderzoeken (zoals SDMA, FGF-23).
Les 2: Chronische enteropathie bij de hond en de kat.
Aan de hand van casuïstieken zal chronische enteropathie bij hond en kat van naaldje tot draadje worden uitgelegd. Na deze praktische bijscholing kunnen jullie elke hond en kat met chronisch braken en/of diarree perfect opwerken en met de correcte medicatie naar huis sturen.
Les 3: Praktische benadering van bloedingsneiging en hypercoagubiliteit.
In deze opleiding overlopen we aan de hand van casussen de opwerking van en therapie opties voor stollingsproblemen bij zowel kat als hond.
Les 4: Eerste hulp bij spoedgevallen.
Shock, acuut abdomen, plotse anemie…. Wat nu? Aan de hand van cases uit de praktijk wordt de systematische aanpak van een spoedpatiënt overlopen. Verschillende vaak voorkomende spoedgevallen en de beste aanpak in de eerstelijnspraktijk worden uitgebreid besproken. En na een interactieve sessie kent ook vloeistoftherapie geen geheimen meer voor jou.
De prijs voor deze lessenreeks bedraagt 1198 euro exclusief BTW, inclusief syllabus, digitale versie van de syllabus online, leuke sfeer en koffie, drank, koekjes, versnaperingen en belegde broodjes.
Deze cursus biedt in totaal EPB (erkende bijscholingspunten).
Registratie bij de Orde der Dierenartsen is aangevraagd.