Lessenreeks interpretatie radiografie van het abdomen en de thorax 3de editie

In een kleine groep dierenartsen wordt aangeleerd hoe een röntgenopname correct en systematisch te interpreteren, deels aan de hand van theorie, maar voornamelijk via interactieve cases.

In de lessen over de thorax komen aandoeningen van het hart, mediastinum, pleura en longen aan bod. Bij de lessen over radiografie van het abdomen wordt de nadruk gelegd op acuut abdomen en urinewegen. De lessen zijn zeer praktisch georiënteerd.

Beide vorige edities zijn unaniem enorm positief beoordeeld. Een greep uit de evaluaties:

“TOP”

“Aanstekelijke manier om in de radiografieën te duiken”

“Echt GE-WEL-DIG”

“Praktijkgericht”

“ Boeiend, leerrijk, ontwapenend”

 

Data: donderdag 17, 24, 31 maart en 21 en 28 april 2022 telkens van 9u tot 14u.

Locatie: Heelix, Grouwesteenstraat 50, 9180 Sint-Pauwels.

De prijs voor de volledige cursus bedraagt 968 euro exclusief BTW, inclusief ontbijt, drank, versnaperingen en belegde broodjes.

Deze cursus biedt in totaal 35 erkende bijscholingspunten (EBP)

 

Les 1:  Is dit hart vergroot?
Bepalen of een hart vergroot is op een röntgen-opname is erg uitdagend en helemaal niet gemakkelijk. Elk ras heeft een beetje zijn eigen typische schaduw. Het hart van York is helemaal anders dan dat van een Pointer bijvoorbeeld. Is de Vertebral Heart Score (VHS) altijd betrouwbaar? Wat zijn de valkuilen? De VHS is slechts één van de vele onderwerpen die aan bod komen. Vooral tips en trics die bruikbaar zijn in de praktijk worden besproken, meestal aan de hand van cases. Theoretische ballast die je toch niet onthoudt wordt achterwege gelaten.

Les 2: Broncheaal, alveolair, interstitieel?
In deze tweede les van de reeks staan de  verschillende longpatronen centraal. Aan de hand van talrijke voorbeelden worden de deelnemers aangeleerd wat een broncheaal, alveolair, interstiteel of gemengd patroon is.

Les 3: Aandoeningen van de pleura en het mediastinum.
Hoe herken je afwijkingen aan de pleura of het mediastinum? Kun je ze spotten? En verklaren?

Les 4: To cut or not to cut?
Hoe bepaal je a.d.h.v. een RX-opname of de hond asap moet geopereerd worden of niet. Hoe onderscheid je een mechanische van een functionele ileus. Hoe herken je een mesenterium torsie, een maagtorsie, een vreemd voorwerp, … enzovoort.

Les 5: To pee or not to pee?
In deze les RX abdomen staat het urogenitaal centrum centraal. Aan de hand van voorbeelden, die interactief worden opgelost, krijgen de deelnemers alle informatie die nodig is om afwijkingen aan de baarmoeder, nieren, ureter, urethra, blaas en prostaat te herkennen en nier-, ureter- en urethrasteentjes te detecteren.

 

 

Boek vlot online

Een afspraak kan u gemakkelijk inboeken via onze online agenda
Maak een afspraak