Otci, Duitse Herder, 6 jaar, vk

Otci is extreem kortademig sinds paar weken maar heeft eigenlijk al maanden een slechte uithouding en versnelde ademhaling. Na een antibiotica kuur was het telkens beter maar niet veel. Hij eet goed, drinkt normaal en is niet vermagerd. Otci werd naar ons doorgestuurd voor echografisch onderzoek van het hart.

Het echografisch onderzoek van het hart bleek perfect normaal. Na overleg met de verwijzende dierenarts namen we röntgenopnames van de thorax. De hond was in erge ademnood waardoor de opnames bijgevolg bewegingsonscherp zijn.

Wat is uw diagnose?

 

RX thorax lateraal en VD: Duidelijke bewegingsonscherpte. Periferi buiten minimale spondylose geen significante afwijkingen. Pleura en mediastinum zijn normaal. Hartschaduw en longbloedvaten zijn normaal. Er is een duidelijk alveolair patroon in de rechter craniale longlob met ook bronchiectasie. De rest van de longlobi vertonen een bronchiaal patroon.

Wat zijn je meest waarschijnlijke DDX en wat is je volgende stap?

DDX: pneumonie, verstikkingspneumonie, eosinofiele pneumonie

Omdat de klacht al maanden bezig was en gezien de ernst van de ademnood: echogeleide aspiratie voor cultuur voor een meer accurate diagnose. Is het wel bacterieel of toch eosinfiel? Bij elk van deze is de therapie is 180° anders. En indien bacterieel: welke bacterie en is ze resident voor bepaalde antibiotica?

 

 

Resultaat

De cultuur van ons echogeleide aspiratie van de rechter craniale longlob was positief: zeer talrijke colonies van streptococcus zooepidermicus.

Otci kreeg een combinatie therapie van amoxiclav en enrofloxacine en is ondertussen genezen, alhoewel hij nog steeds een verminderde uithouding heeft.

Opmerking: Men geen geen garantie geven dat er geen recidief kan optreden in deze gevallen en men kan ook niet uitsluiten of er onderliggende een algemene of lokale immunodeficiëntie is. We volgen het op en keep you posted!

 

 

Boek vlot online

Een afspraak kan u gemakkelijk inboeken via onze online agenda
Maak een afspraak