Pulmonaire hypertensie (PH)

Pulmonale hypertensie betekent dat de piek bloeddruk in de slagaders van de longen veel hoger is dan normaal.

Wat veroorzaakt pulmonale hypertensie bij honden?

PH kan worden onderverdeeld in 5 groepen afhankelijk van de oorzaak:

 1. Pulmonale arteriële hypertensie (PAH) als gevolg van het vermengvuldigen van de gladde spiercellen of verdikken van de bindweefselaag rondom de kleine longslagaders. Dit kan erfelijk zijn (zeldzaam bij huisdieren), het gevolg zijn van een bindweefselziekte (longfibrose) of het gevolg zijn van een aangeboren hartaandoening (groot VDS of grote PDA).
  _
 2. PH als gevolg van chronische longziekte of chronische hypoxie (zuurstoftekort).  Chronische longziekte veroorzaken litteken-vorming en fibrose wat ervoor zorgt dat de kleine longbloedvaten minder goed kunnen dilateren. Chronische hypoxie wordt vaak gezien bij brachycefale honden waardoor we bij dit ras de prevalentie van PH veel hoger is.
  _
 3. PH als gevolg van pulmonaire trombo-embolie (PTE). Trombi ontstaan door verhoogde stollingsneiging van het bloed. Ziekten die geassocieerd zijn met PTE zijn o.a.: de ziekte van Cushing of gebruik van steroïden, immuun-gemedieerde ziekten, septicemie, pancreatitis, eiwitverlies langs de nier of darm (PLN en PLE), tumoren.
  _
 4. PH door longworm
  _
 5. PH als gevolg van linker congestief hartfalen

 

Is dit nu een hartprobleem of een longprobleem?

Bij pulmonale hypertensie zal het rechter ventrikel (dat zuurstofarm bloed naar de longen pompt) veel harder moeten werken om het bloed tot in de kleinste haarvaatjes te krijgen. Hierdoor zal de hartspier van het rechter ventrikel verdikken, het rechter ventrikel uitzetten, de tricuspidalisklep lekken en daardoor ook het rechter atrium vergroten.

Op de röntgenopnames zien we een vergrote hartschaduw wat vaak verkeerd wordt geïnterpreteerd als een primaire hartafwijking terwijl het eigenlijk in de meeste gevallen (groep 1 tot en met 4) in de eerste plaats een longprobleem is. Het onderscheid tussen beiden is belangrijk gezien de therapie totaal anders is. Bij een vergroot hart op een röntgenopname is het dus belangrijk een goed echocardiografisch onderzoek te laten uitvoeren door een cardioloog.

 

Wat zijn de symptomen van PH bij honden?

 • Verminderd uithoudingsvermogen.
 • Ademhalingsproblemen met of zonder inspanning/oefening.
 • Snelle ademhaling.
 • Hoesten.
 • Bloed ophoesten vanuit de longen.
 • Flauwvallen.
 • Gewichtsverlies.
 • Hartruis.
 • Blauwachtige verkleuring van de huid en slijmvliezen (cyanose) als gevolg van lage zuurstofniveaus in het bloed.
 • Gezwollen halsaderen in de nek.
 • Vochtophoping onder de huid.
 • Plotselinge dood.

 

Wat is de behandeling voor pulmonale hypertensie bij honden?

Bij honden worden medicijnen zoals sildenafil (Viagra®), tadalafil (Cialis®), pimobendan (Vetmedin®) en imatinib (Glivec®) gebruikt om deze aandoening te behandelen. Voor de juiste behandeling zal uw dierenarts u verwijzen naar een cardioloog.

Voor een hond met ernstige ademhalingsmoeilijkheden omvat de behandeling opname in het ziekenhuis met zuurstoftherapie en medicatie om de luchtwegen te verwijden. Indien nodig zal medicatie worden gegeven om overtollig vocht uit de longen te verwijderen. Als hartfalen een component van de ziekte is, wordt ook daarvoor behandeld.

Eenmaal thuis is het belangrijk om een stressarme omgeving te behouden. Activiteit met beperkt blijven. Vermijd omgevingen die de kans op ademhalingsmoeilijkheden vergroten, zoals overmatig koude of droge lucht, overmatige hitte, rook.

Maak een afspraak met onze cardioloog

Meet the team

Lees onze visie

Boek vlot online

Een afspraak kan u gemakkelijk inboeken via onze online agenda
Maak een afspraak