Lola, kruising Roemenië, 6 jaar, vk, zware ademhaling, inspanningsintollerant

Lola is 3 maanden geleden geadopteerd door een organisatie die straathonden uit Roemenië opvangt. Lola vertoonde een zeer zware ademhaling. De dierenarts van de opvang nam röntgenopnames van  de borstholte en stuurde die naar ons ter beoordeling.

Wat is uw diagnose?

 

RX thorax lateraal en VD: Periferi: milde spondylose (geen klinische betekenis). Pleura en mediastinum zijn normaal. De hartschaduw heeft het patroon van een “omgekeerde D”. De longbloedvaten ter hoogte van de hilus zijn sterk vergroot en tortueus. Op de VD valt op dat voornamelijk de rechter stamarterie sterk gedilateerd is. De longen vertonen een vaag interstitieel patroon.

Besluit: Dit beeld is zeer sterk suggestief voor hartworm (angiostrongylus). De hartschaduw in omgekeerde D is het gevolg van rechter ventrikel hypertrofie secundair aan de hartworminfectie en PAH (pulmonaire arteriële hypertensie).

Om na te gaan hoe erg de infestatie is, wat de beste aanpak zal zijn, is echo cardio aangewezen.

Wat is angiostrongylus vasorum? Wat meer uitleg

Besmetting
Honden worden besmet door het eten van besmette slakken of andere tussengastheren. Vossen zijn een natuurlijke gastheer van de parasiet en verspreiden de larven via hun ontlasting. Na het opeten van een besmette slak komen de larven terecht in de darmen van de hond. Vanuit de darm kruipen ze in de bloedvaten en verspreiden zich via de rechter harthelft uiteindelijk naar de grote longslagader. Daar worden de larven volwassen wormen. De eitjes die de volwassen wormen produceren komen terecht in de longen. Daar rijpen de eitjes tot larven. Door deze larven op te hoesten en vervolgens weer in te slikken komen de larven weer in de darmen van de hond terecht. Via de ontlasting worden deze larven weer verspreid in de omgeving waar ze worden opgegeten door slakken en andere tussengastheren, waarna de cirkel rond is

Symptomen
In een heel vroeg stadium zijn er amper klachten. Pas als de larven en wormen in de rechter harthelft en in de longen terecht zijn gekomen kunnen verschijnselen ontstaan: hoesten, benauwdheid, verminderd uithoudingsvermogen. In zeer ernstige gevallen kan de hond overlijden.

Diagnose
Ontlastingsonderzoek op stalen van 3 achtereenvolgende dagen.
Antistoffen aantonen in het bloed.
Ernst en stagering dmv röntgenopnames van de thorax en echografisch onderzoek van het hart

Prognose
De prognose is erg afhankelijk van het stadium van de ziekte en de ernst van de besmetting.

Behandeling
De ziekte kan worden behandeld met Milbemax® (4x behandelen met een wekelijkse interval) of Advocate® (behandeling na 1 maand herhalen).
In ernstige gevallen is hospitalisatie vereist.

Preventie
Zeer regelmatig uw hond ontwormen.

 

 

 

Boek vlot online

Een afspraak kan u gemakkelijk inboeken via onze online agenda
Maak een afspraak